Rooz

برد اصولگرايان در بازي خانگي

پرونده انتخابات مجلس هشتم بسته شد - یکشنبه 8 اردیبهشت 1387 [2008.04.27]

arashsigarchi.jpg

آرش سيگارچي

با برگزاري انتخابات روز جمعه، پرونده انتخابات هشتمين دوره مجلس شوراي اسلامي در ايران "بسته" شد. به اين ترتيب هر چند برخي اصلاح طلبان "مصرانه" از پيروزي سخن مي گويند اما واقعيت اين است که جبهه راست در يك بازي خانگي، و به کمک داوران اصلي و ميانه، پيروز اين انتخابات شدند. اينچنين است كه وزير كشور در آخرين انتخاباتي كه برگزار كرد و در حالي که "خودش هم خيلي نمي‌داند به چه دليلي تغيير كرده است"، در جلسه مطبوعاتي هيچ ابايي از اين ندارد كه بگويد در انتخاباتي كه برگزار كرده "70 درصد" نمايندگان آن "اصولگرا" هستند.

parvandeosol.jpg

براساس نتايج نهايي اعلام شده در تهران "الياس نادران، لاله افتخاري، مهدي كوچك‌زاده، عليرضا زاكاني، علي‌اصغر زارعي، طيبه صفايي، پرويز سروري، حميد رسايي، حسين فدايي آشياني، زهره الهيان" جملگي از اصولگرايان و "عليرضا محجوب" تنها اصلاح طلب است كه به همراه 22 راه يافته دور اول، ‌در مجلس هشتم از اين حوزه حضور خواهند داشت؛ هر چند خبر ها حکايت از "ابطال آراي او توسط شوراي نگهبان" يا "زمينه سازي براي رد اعتبار نامه او در مجلس" دارد.

اين درحالي است كه 9 كانديداي ديگر اصلاح طلبان يعني "مجيد انصاري، سهيلا جلودارزاده، محمد اشرفي اصفهاني، الهه راستگو، محمد قمي، سيد محمود دعايي، سيد محمد صدر، الياس حضرتي ‌ ‌و اسحاق جهانگيري" رتبه اي بهتر از 13 تا 21 نيافتند. البته "محمد خوش چهره"، اصولگراي منتقد دولت نيز چنانكه يكي از سايت هاي اصولگرايان نوشته به دليل "انتقاداتش از دولت" با قرار گرفتن در رتبه 22 ليست كانديداها، "ادب" شد.

سايت رجا نيوز نزديك به احمدي نژاد در تحليلي اين انتخابات را نه تنها پيروزي اصولگرايان بر اصلاح طلبان بلكه آن را پيروزي اصولگرايان بر "جريان موازي اصولگرايان" كه در دور اول تلويحا از سوي رضايي، قاليباف و لاريجاني حمايت شد نيز مي داند. رجا نيوز مي نويسد: "اصلاح طلبان اما به رغم تبليغات پر هزينه گويا پيش بيني صحيح درون تشكيلاتي از نتايج انتخابات داشتند و بر اين مبنا، عنوان «ياران خاتمي» را از تراكت هاي تبليغاتي خود حذف كردند تا 6 دانگ سند اين شكست به نام خاتمي ثبت نشود. موضوعي كه خاتمي نيز روز گذشته هنگام رأي دادن در حسينيه جماران وعده داد در آينده درباره آن سخن بگويد.از سوي ديگر محمد خوش چهره، كانديداي جريان موازي اصولگرايان موسوم به ائتلاف فراگير نيز در انتهاي جدول و رتبه بيست و دوم قرار گرفته است."

رجا نيوز همچنين نوشته است: "تحليلگران نتايج اين انتخابات را به معناي تثبيت گفتمان اصولگرايي بر مبناي عملكرد رئيس جمهور احمدي نژاد ارزيابي مي كنند به نحوي كه براساس مشاهدات ميداني، بسياري از رأي دهندگان در صندوق هاي اخذ رأي به دنبال كانديداهاي اصولگراي مورد تأييد احمدي نژاد بودند. نكته اي كه رهبر انقلاب نيز روز 22 اسفند سال گذشته آن را مورد تأكيد قرار داده و خاطرنشان ساختند به افرادي رأي بدهيد كه راه را براي خدمتگزاري دولت هموارتر كنند."

اما "عصر ايران" به تحليل شكست اصلاح طلبان پرداخته است:اصلاح طلبان، در آسيب شناسي شکست هاي خود، ناگزيرند به اين سوال پاسخ دهند که چرا از جمعيت قابل توجهي که "طرفدار حرفه اي" آنها باشند، محروم اند؟ چرا مجيد انصاري، شاخص ترين چهره اصلاح طلبان که اکثر ناظران سياسي، او را ليدر فراکسيون اصلاح طلبان مجلس هشتم مي دانستند، حتي موفق نمي شود در تهراني که 5/5 ميليون واجد شرايط راي دادن دارد، 200 هزار راي بياورد؟ قطعا اگر راي دهندگان اصلاح طلب شعبه هاي راي را پر مي کردند، حتي اگر برگزار کنندگان مي خواستند تقلبي هم انجام دهند، نمي توانستند. صلاح طلبان و کساني که از نتيجه انتخابات تهران ناراضي اند، بايد بيش از آنکه از راي دهندگان به اصولگرايان گلايه مند باشند، از کساني انتقاد کنند که صبح تا شب، "دولت و مجلس اصولگرا" را به خاطر مشکلات کنوني جامعه نکوهش مي کنند ولي هنگامي که پاي راي دادن به ميان مي آيد، حتي به خود زحمت نمي دهند ساعتي را براي تغيير - ولو نسبي- وضعيت اختصاص دهند و به جرياني که - نسبتاً - فاصله کمتري نسبت به ديدگاه هايشان دارد راي دهند!

وزير کشور بيطرف!

ديروز مصطفي پورمحمدي كه برگزاري انتخابات دوراول مجلس شوراي اسلامي موجب از دست دادن كرسي وزارت او شد در آخرين نشست خبري با خبرنگاران به تحليل نتايج انتخابات پرداخت. او گفت: "تاكنون تكليف 287 كرسي نمايندگي مجلس مشخص شده است و با توجه به آمار، حدود ‌69 و چند درصد نمايندگان موسوم به طيف اصولگرا هستند. ‌38 / ‌16 درصد موسوم به طيف اصلاح‌طلب و ‌29 / ‌14 درصد افراد مستقل هستند."

در همين ارتباط، سيدشهاب‌الدين صدر، دبيراجرايي جبهه متحد اصولگرايان و همچنين حسين كنعاني مقدم، دبير كميته سياسي ائتلاف حزب‌الله ايران نيز در دو نشست خبري جداگانه با تاييد آمار اعلام شده ازسوي وزير كشور، از راهيابي "بيش از 70 درصد" از نامزدهاي جبهه متحد اصولگرايان در سراسر كشور به مجلس هشتم خبردادند.

اين درحالي است كه فروزنده، قائم مقام جمعيت ايثارگران انقلاب اسلامي راه يافتگان اصولگرا را بيش از اين مي داند. او به فارس گفته است: "اصولگرايان با حفظ وحدت و حركت در قالب جبهه متحد اصولگرايان و اعتماد چندين باره مردم توانستند 80 درصد كرسي هاي مجلس را به دست آوردند."

در مقابل هرچند برخي سايت ها از "شكست محض" اصلاح طلبان خبرداده اند، سيدصفدر حسيني، رييس كميته‌ امور استان‌هاي ستاد ائتلاف اصلاح‌طلبان از "پيروزي قاطع" اين جناح در انتخابات دور دوم سخن گفته است. وي بدون اشاره به آمار انتخابات در تهران، گفته است: "ما توانستيم تاكنون در بسياري از استان‌ها و شهرها پيروزي قاطعي به دست بياوريم و آقايان انصاري از زنجان، ‌ترابي از شهركرد، علي‌پور از لردگان، كعبي از آبادان، نصيرپور از سراب و شوشتري از قوچان از جمله راه يافتگان ما به مجلس هشتم هستند و اخبار نهايي در اين زمينه متعاقبا اعلام خواهد شد. از 28 كرسي باقيمانده براي اصلاح‌طلبان در مرحله‌ دوم انتخابات تاكنون 15 نفر از كانديداهاي اصلاح‌طلب در استان‌ها پيروز نهايي شده و به مجلس راه يافته‌اند."

در همين راستا مسعود سلطاني‌فر، مسوول اجرايي ستاد انتخابات حزب اعتماد ملي هم به ايسنا گفته است: "دوسوم كانديداهاي معرفي شده از سوي حزب اعتمادملي يعني 16 نفر از بين 24 نفر به مجلس راه پيدا كردند اين كانديداها در حوزه‌هاي انتخابيه چالوس و نوشهر، يزد، زنجان، لردگان، بندر تركمن و كردكوي، كرمانشاه، زنجان، سراب، ميانه، قوچان، آباده، گنبد كاووس، شيراز، سنندج، تبريز و شهركرد حائز اكثريت آرا شده‌اند."

اين درحالي است كه سايت رجا نيوز نزديك به دولت در مطلبي با عنوان "تثبيت پيروزي اصولگرايان" نوشته است‌ "در تهران براساس آخرين نتيجه اعلام شده اصولگرايان پيروزي قاطع خود در دور اول را تثبيت كرده اند و تبليغات پر هزينه و متراكم جريان موسوم به اصلاح طلب، مانع از اقبال مجدد مردم به اصولگرايان نشده است."

عصر ايران نيز اين شكست را در ادامه "سلسله شکست هاي" اصلاح طلبان ارزيابي كرده و در تحليل خود آينده اين جناح سياسي را در "انتخابات آينده رياست جمهوري"، ‌"مبهم" دانسته است.

افزايش مشاركت؟

انتخابات دور دوم در حالي به پايان رسيد كه مقامات ناظر و مجري برگزار كننده، از افزايش مشاركت در آن خبر دادند، اما برخي سايت ها به عنوان نمونه از مشاركت كمتر از 15 درصدي مردم تهران در اين انتخابات نوشته اند.
ميزان مشارکت در انتخابات دور اول مجلس هشتم هم از سوي برگزار كنندگان آن، شصت درصد اعلام و بعد مشخص شد رقم واقعي مشاركت مردم در آن انتخابات كمتر از پنجاه درصد بوده است.

پس از انتخابات دور دوم، كدخدايي، سخنگوي شوراي نگهبان تاكيد كرد كه: "افزايش مشاركت در انتخابات داشتيم". كدخدايي مبناي ادعاي خود را مقايسه مشاركت در دور دوم انتخابات گذشته گرفت، درحالي كه در سالهاي گذشته در دور دوم حوزه هاي كمتري شاهد رقابت كانديداها بودند. در دو انتخابات مجلس ششم و هفتم تنها براي دو تا چهار نماينده در دور دوم در شهري مثل تهران رقابت شد.

با اين وجود مصطفي پورمحمدي، وزير كشور نيز اين گفته سخنگوي شوراي نگهبان را تاييد کرده است: "در دور دوم مجلس هفتم تنها 21 درصد در انتخابات شركت كرده بودند اين درحالي است كه در اين دور 26 درصد از واجددين شرايط در انتخابات شركت كردند".

اما سايت "آفتاب" با اشاره به 25 ميليون واجد شرايط شركت در انتخابات، خبرداده است که تنها "کمتر از 15 درصد واجدين شرايط" در حوزه انتخابيه تهران در انتخابات شرکت کرده‌اند.

ابهامات دور اول

انتخابات روز جمعه در شرايطي برگزار شد كه به عقيده برخي ها هنوز "ابهامات" انتخابات دور اول برطرف نشده است. علي‌اكبر مرتضوي كياسري، رييس ميز احزاب ديروز هرچند در سخنان خود اشاره به برگزاري دور دوم انتخابات داشت اما در حاشيه آن به دور اول انتخابات هم پرداخت و گفت: "در دوره گذشته شكايات و گزارش‌هايي از تخلفات را به مسوولان انتخابات داديم كه هنوز جواب شكايات و گزارش‌هاي مرحله اول را به صورت رسمي به ميز احزاب اعلام نكرده‌اند."

وي البته در ادامه با گفتن اين جمله كه "«در مجموع، ما گزارشي دريافت نكرديم كه بخواهد سلامت فرآيند كل انتخابات را زير سوال ببرد» سعي کرد موضوع را كم اهميت جلوه دهد. اما از سوي ديگر، مسعود سلطاني فر، مسوول اجرايي ستاد انتخابات حزب اعتماد ملي با اشاره به «ترديدهايي كه در مرحله اول شمارش آرا در تهران وجود داشته هنوز برطرف نشده است»، به ايسنا گفت: «كاش شائبه نيروهاي اصلاح‌طلب درباره مرحله اول انتخابات مجلس با بازشماري آرا طبق نامه مشترك آقايان كروبي و خاتمي برطرف مي‌شد و اين ترديد براي هميشه از بين مي‌رفت.»"

انتخابات دور اول در حالي برگزار شد كه بسياري از كانديداهاي اصلاح طلب به آنچه "تقلبات گسترده" در انتخابات ناميدند، اعتراض کردند؛ حتي دو روحاني سرشناس اصلاح طلبان در نامه اي به رييس شوراي نگهبان خواستار بررسي اعتراضات شدند كه البته پاسخي به نامه آنها داده نشد. در روزهاي اخير "مهدي كروبي" بار ديگر در آستانه انتخابات دور دوم از وزارت كشور خواسته بود در شمارش آرا دقت شود كه البته پورمحمدي با بيان اينكه "آقاي كروبي با خيال راحت بخوابد" اطمينان داد كه انتخابات در كمال درستي برگزار مي شود. با اين حال چنانكه ديروز آفتاب در ساعت هاي شمارش آرا خبر داد ستاد خبري ستاد انتخابات اصلاح‌طلبان نتايج اعلام شده را "تامل‌برانگيز" خواند.


تقلب در دور دوم

هر چند سايت هاي اصلاح طلبان همانند دور اول انتخابات، اخبار انتخابات و تخلفات صورت گرفته در دوردوم را پوشش نداده اند اما همچنان به عقيده برخي در دور دوم تخلفاتي صورت گرفته است.

كياسري رييس ميز احزاب ديروز در همين ارتباط يادآور شد: "ميز احزاب مستقر در ستاد انتخابات وزارت كشور گزارش‌هايي درباره برگزاري انتخابات هم از تهران و هم ساير حوزه‌هاي انتخابيه سراسر كشور دريافت كرده است كه بخشي از آن‌ها مربوط به تخلفات و شكايات، بخشي درباره نظم و انضباط در شعب و يا بعضا عدم توجه به مقررات و قوانين و بي‌نظمي‌هايي در شعب اخذ راي بوده است. تلاش كرديم در تهران تعدادي از نيروهاي سيار خود را به صورت بازرسي پنهان در قالب افرادي كه براي راي دادن مي‌رفتند به برخي از صندوق‌ها بفرستيم اما گزارش‌هاي خوبي دريافت نكرديم. در منطقه‌اي از تهران از 15 صندوق در حداقل 10 الي 12 مورد تخلف تبليغاتي صورت مي‌گرفت. در بعضي از حوزه‌ها در بيرون از شعب و مواردي نيز در داخل شعب توسط مامورين خود صندوق‌ها، ليست‌هايي از يك جناح منتشر مي‌شد. ما گزارش‌هايي را براي مسوولان برگزاري انتخابات در اين مورد نوشتيم. "

سخناني که روزنامه هاي جناح راست، از آنها براي حمله به تنها کانديداي کمرنگ اصلاح طلبان بهره گرفته اند. در همين راستاروزنامه كيهان با اشاره به خانه كارگر، روز شنبه در ستون ويژه خود نوشت: "يك تشكل وابسته به اصلاح طلبان كه تلاش دارد خود را «خانه»اي براي كارگران معرفي كند، براي تبليغ كانديداهاي مدعي اصلاحات، 350 هزار قطعه بن غيرمجاز در ميان شهروندان تهراني توزيع كرد! در همين رابطه افشين-ح عضو هيئت اجرايي تشكل مذكور اعلام كرد: توزيع بن تخلف نيست و توزيع اين بن ها جزء وظايف خانه ]...[ مي باشد! ظاهراً عدم اقبال عمومي به اصلاح طلبان آنها را به اين اشتباه انداخته كه مي توانند با محرك هاي مالي راي ملت رشيد ايران را به خود جلب نمايند!"

سايت رجا نيوز هم در اين مورد نوشته است: "محجوب دبيركل خانه كارگر مي باشد كه بيشترين حجم تبليغات انتخاباتي را در اين دوره از انتخابات انجام داد و حتي همايش ساليانه خود در مرقد امام راحل را روز پنج شنبه، يك روز قبل از انتخابات و در حاليكه زمان قانوني تبليغات انتخاباتي خاتمه يافته بود، برگزار كرد. توزيع بن هاي كارگري همزمان با تبليغات انتخاباتي ترفند ديگري بود كه حتي در روز انتخابات نيز از سوي خانه كارگر به كار گرفته شد. توزيع كننده اين بن ها به دستور دادستاني تهران بازداشت شد. اين در حاليست كه روز پنج شنبه اخباري مبني بر بسيج تعداد زيادي كارگر از شهرهاي اطراف تهران مانند رباط كريم و اسلامشهر از سوي خانه كارگر به منظور رأي دادن به كانديداهاي مورد حمايت اين جريان منتشر شده بود. با اين حال، تخلفات متعدد صورت گرفته از سوي خانه كارگر احتمال عدم تأييد اعتبار نامه محجوب در صورت ورود وي به مجلس را تقويت كرده است."

بازگشت به صفحه اول

ad_vertical.jpg
استفاده‌ غیر تجاری از مطالب «روز»‌ تنها بر اساس پروانه‌ کریتیو لایسنس و به‌ طور مشروط آزاد است.