زمان به نفع ايران است
خليل زاد در مصاحبه با فيگارو: - دوشنبه 2 اردیبهشت 1387 [2008.04.21]

از ديد زلماي خليل زاد، سفير ايالات متحده در سازمان ملل، اگر تهران فعاليت هاي غني سازي خود را متوقف کند، امکان مذاکره وجود خواهد داشت. خليل زاد، سفير سابق امريکا در افغانستان [بين سال هاي 2003 تا 2005] و درعراق [بين سال هاي 2005 تا 2007]، يکي از نومحافظه کاراني است که براي سرنگوني صدام حسين تلاش بسيار کرد. او اصليت افغاني دارد.
آيا شما به تأثير تحريم هايي که عليه ايران اعمال شده اعتقاد داريد؟
به هرحال، قطعنامه هاي صادر شده بي تأثير نبوده اند. محدوديت هايي که در زمينه تبادلات مالي ايجاد شده مشکلات اقتصادي ايران را تشديد کرده است. قطعنامه سوم نيز بي شک تأثير خود را خواهد گذاشت.
شما تا چه حد براي ديپلماسي زمان مي گذاريد؟
من نمي خواهم در اين خصوص پيش بيني کنم. ما بارها گفته ايم که مايليم اين مسأله از طريق ديپلماسي حل و فصل شود و هر چه سريعتر به اين مهم دست پيدا کنيم، مسلماً بهتر خواهد بود. از طرف ديگر، زمان به نفع ما نيست: مقامات ايراني اکنون درحال نصب نسل جديدي از سانتريفوژهاي بسيار کارآمدتري هستند و اگر به دانش کافي براي غني سازي نيز دست يابند، ممکن است برنامه اتمي ايران به سوي اهدافي غير از اهداف صلح آميز منحرف شود. با توجه به سياست و شيوه بيان حکومت جمهوري اسلامي، دستيابي به تسليحات هسته اي از سوي ايران بسيار خطرناک و غير قابل تصور خواهد بود. در اين خصوص نبايد روابط آن با برخي گروه ها و همچنين بي ثباتي منطقه را فراموش کرد.
برعکس ما خواست ايران در داشتن يک برنامه صلح آنيز اتمي براي توليد الکتريسيته را درک مي کنيم و مايليم در زمينه تأمين سوخت براي رآکتورهايش همکاري کنيم، به شرطي که فعاليت هاي غني سازي خود را براساس قطعنامه هاي شواري امنيت متوقف کند.
من معتقدم که کشورهاي جهان خواسته زيادي از ايران ندارند. حتي نمي خواهيم اين برنامه به طور کامل متوقف شود، بلکه فقط آن را براي مدتي معلق نگاه دارد تا مذاکرات انجام شود.
آيا گزينه نظامي هنوز روي ميز است؟
همان طور که رييس جمهور بوش بارها تکرار کرده، هيچ گزينه اي مردود نيست، ولي او همچنين گفته که ما در فاز ديپلماتيک هستيم.
آيا مذاکره مستقيم بين واشنگتن و تهران نيز در ميان گزينه ها هست؟
جايي که مذاکره مفيد واقع شود، ما همان طور که رييس جمهور و وزير امور خارجه گفته اند حاضر به مذاکره هستيم. اگر دولتمردان ايراني براساس قطعنامه هاي شوراي امنيت عمل کنند، به بيان ديگر، اگر فعاليت هاي غني سازي خود را متوقف کنند، ما نيز مي نشينيم و با آنها در مورد همه موضوعات، از جمله برنامه هسته اي، مذاکره مي کنيم. وزير امور خارجه نيز ممکن است در چنين مذاکره اي حضور داشته باشد. برخي مي گويند که ايران اميدوار است با ايالات متحده گفتمان کند. اگر اين خواسته جدي است، بهايي که براي آن از ايران خواسته شده چندان بالا نيست.
منبع: فيگارو، 17 آوريل 2008
مترجم: علي جواهري
alijava_rooz@yahoo.es
