احمدي نژاد: مشکل گراني حاد نيست
مصاحبه رييس جمهور در مورد "تحول بزرگ اقتصادي" لغو شد - سه شنبه 27 فروردین 1387 [2008.04.15]

امين رئوفينژاد
با وجود آنكه احمدي نژاد وعده داده بود كه يكشنبه شب در يك گفتوگوي خبري زنده تلويزيوني حاضر شود و برنامههاي جديد دولت را براي "تحول بزرگ اقتصادي" - كه در پيام نوروزي وعدهاش را داده بود – شرح دهد؛ اين گفتوگو بدون هيچ توضيحي منتفي شد. در همين حال يك خبرنگار به نقل سخنان وي در يك جلسه خصوصي پرداخت كه گفته است: گراني هست ولي "حاد" نيست.
لغو گزارش تلويزيوني رييس جمهور در شرايطي صورت گرفته كه بر اساس گزارشهاي مكرر منتشر شده در رسانهها، قيمت اقلامي از مايحتاج اوليه مردم همچون نان و لبنيات در روزهاي اخير تا صد درصد افزايش داشته و قيمت ديگر اقلام و كالاهاي مصرفي و نيز بسياري از كالاهاي سرمايهاي و شبه سرمايهاي هم افزايش چشمگيري داشته است.
در يکي از آخرين واکنش ها به عملکرد دولت در زمينه گراني، آيتالله مهدوي كني، دبيركل جامعه روحانيت، در جريان ديدار شوراي مركزي حزب موتلفه با وي گفته است: "مردم مشكل دارند، به ويژه مشكل گراني و تورم. نبايد فرافكني كنيم و مشكلات را به گردن ديگران بيندازيم، همه بايد مسئوليت حل مشكلات را بپذيريم."
اين در حالي است كه دو روز پيش از دبيركل جامعه روحانيت، مصباحي مقدم سخنگوي اين تشكل نيز در نوشتهاي به شدت از يادداشت حسين شريعتمداري در خصوص تورم انتقاد كرده بود. شريعتمداري در يادداشت مورد اشاره كه در روزنامه كيهان روز 19 فروردين منتشر شد، به بحران تورم اشاره كرد و با لحن ملايمي از احمدي نژاد خواست توجه بيشتري به اين موضوع داشته باشد. اما مصباحي مقدم كه خود در از نمايندگان محافظهكار مجلس هفتم است، در يادداشت خود از لحن شريعتمداري برآشفت و با مقصر اصلي دانستن دولت احمدي نژاد در ماجراي تورم و گرانيها، دولت نهم را متهم كرد كه: "شعار مبارزه با مفاسد اقتصادي مي دهد اما با افزايش تورم، بستر مساعد رشد فساد را ناخواسته گستردهتر كرده است."
وي در اين يادداشت انتقادي، بودجههاي دولت نهم را تورمزا توصيف كرد و به تذكرات خود و تعدادي ديگر از نمايندگان در اين باره در زمان تصويب اين بودجهها اشاره كرده است كه اكثريت مجلس اصولگرا به آن بيتوجه بودند و "به دولت اعتماد كردند"، اما اكنون "فريادشان از همان تريبون" شنيده ميشود.
در همين ارتباط، حسين فدايي، ديگر نماينده اصولگرا هم، مهار تورم را "اولويت اول كشور" ذكر كرد؛ در حالي كه همزمان، احمد توكلي از جلسهاي با رئيس و اعضاي دولت نهم خبر ميداد كه در آن "احمدي نژاد وجود تورم را پذيرفته!"
احمدي نژاد اما همچنان مدعي است كه دولت طرح بزرگي براي زير و رو كردن اقتصاد كشور دارد كه يك سال بر روي آن كار كرده است؛ هرچند او در مصاحبه زنده تلويزيوني يكشنبه شب حاضر نشد تا درباره جزئيات اين طرح و نيز عملكرد گذشته دولت خود توضيح دهد.
با اين حال، در موردي مشابه، وي چند روز پيش از وزير مسكن دولت خود خواست طرحهايي را كه براي كاهش قيمت مسكن دارد، به اجرا بگذارد. اما وقتي خبرنگاران به سراغ سعيديكيا رفتند تا از زمان اجرا و كم و كيف اين طرحها بپرسند، با اين پاسخ مواجه شدند كه: "بعد از كار كارشناسي، اعلام ميشود."
در چنين هنگامهاي از انتقادهاي آميخته با سردرگمي، تعدادي از نمايندگان مجلس اصولگراي هفتم خواستار عذرخواهي احمدي نژاد از مردم شدهاند. اما او در همين شرايط به "حاد نبودن" مشكل تورم اشاره كرده است؛ در حالي كه حتي رهبر جمهوري اسلامي هم چندي پيش تصريح كرده بود به وجود "مسئله مسكن و برخى از كالاها كه واقعاً وجود دارد و به مردم فشار مىآورد."
مشخص نيست چه تعداد از اين مردم يكشنبه شب پاي تلويزيون نشسته بودند تا ببينند چه حرف يا وعده جديدي درباره مسائل اقتصادي ميشنوند، اما واضح است كه آنها هم كه نشسته بودند، نتيجه اي از انتظار خود نگرفتند.
