مشکلات اقتصادي، چالش سال 87
کارشناسان خبرهاي بدي دارند - چهارشنبه 14 فروردین 1387 [2008.04.02]

حميد احدي
کارشناسان اقتصادي و رسانه هاي معتبرجهاني در گزارش ها و مقالات خود بزرگ ترين چالش سال نو را نه مسائل سياسي داخلي و خارجي بلکه مسائل اقتصادي دانسته اند که شکست دولت احمدي نژاد در انجام وعده هاي خود و ناتواني اش در مهار تورم، بيکاري و گراني، همزمان با افزايش فشارهاي اجتماعي و فرهنگي بر مردم، روشن ترين پيام آن است.
سعيد ليلاز براي سال 1387 همچنان اصلي ترين مساله اقتصادي و اجتماعي ايران را تورم و در مرحله بعد تعيين تکليف پرونده هسته يي جمهوري اسلامي ايران دانسته است. او در مصاحبه با يک روزنامه اسپانيايي و هم در گزارش سال روزنامه اعتماد اظهار عقيده کرده که شدت نرخ تورم و تمرکز آن بر مواد غذايي و مسکن که مستقيماً يک چهارم کل خانوارهاي ايراني را به شدت تهديد مي کند، هم در سال 1386 به مراحل خطرناکي رسيد و هم در سال 1387 در اين سطح خطرناک حتي براي ثبات اجتماعي و امنيت ملي باقي خواهد ماند، حال آنکه ابزارهاي در دسترس براي لگام زدن به تورم، هم اندکند، هم ناکارآمد و ناکافي و هم احتمالاً اندکي دير به کار افتاده اند.
به نظر اين کارشناس اقتصادي براي مهار تورم هنوز اجماع کافي در دولت وجود ندارد و در عمل، سياست هاي پولي انقباضي بانک مرکزي را در سال 1387 همچنان سياست هاي مالي دولت خنثي خواهد کرد و جز سردرگمي برجاي نخواهد گذاشت.
منصور بي طرف، اقتصاددان، بي توجهي دولتمردان به نظرات کارشناس سازماني که به تازگي منحل شده [سازمان مديريت و برنامه ريزي] و دلخوري از انتقاداتي که کارشناسان اين سازمان از تخصيص بودجه مي کردند را در ناديده گرفتن هشدارها موثر دانسته و نوشته واضح است با توجه به شکاف مصرف و توليد و نيز نياز مبرم به استفاده از گاز بيشتر در فصل زمستان، هر عضوي از دولت مي داند که بحران قطعي گاز در پيش است.
به نوشته بي طرف اقتصاد ايران با اين تحولات نه چندان مثبت وارد سال جديد مي شود. ادامه اين روند بدون شک به تضعيف اقتصاد نحيف ايران مي انجامد. در صورت وقوع چنين امري بايد همانند فرانسويان قديم که در فوت پادشاهان خود مي گفتند "شاه مرده است، زنده باد شاه" بايد بگوييم "اقتصاد مرده است، زنده باد اقتصاد ".
به خاطر ولخرجي ها
اسحاق جهانگيري وزير سابق صنايع هشدار داده که ايران به خاطر ولخرجي هاي رييس جمهور با خطر "بيماري هلندي" مواجه است كه اقتصاد هلند را در دهه 1960 به دنبال كشف گاز طبيعي در اين كشور واژگون كرد.
صادق صبا در سايت فارسي بي بي سي نوشته شکست آقاي احمدي نژاد در حل مشکلات اقتصادي کشور به رغم افزايش باورنکردني درآمد هاي نفتي از محبوبيت او کاسته است و اين موضوع ممکن است که رقباي محافظه کار او را براي کسب قدرت رياست جمهوري تشويق کند.
اين تحليلگر مسائل ايران بر همين اساس تاکيد کرده که انتخابات مجلس گرچه به تثبيت بيشتر قدرت آيت الله خامنه اي انجاميده ولي ممکن است براي آقاي احمدي نژاد خوشايند نباشد و او اولين رييس جمهوري شود که نتواند بعد از پايان دور اول رياست جمهوري براي بار دوم انتخاب شود.
محمد علي سبحاني، اقتصاددان، با تاکيد بر اين که پايگاه طبقاتي انقلاب اسلامي ايران طبقه متوسط است، نوشته تورم انفجاري خصوصا زماني كه همراه با رشد بيكاري و كاهش توليد و درآمد باشد فاصله طبقاتي را افزايش ميدهد و طبقه متوسط در چنين شرايطي ضعيفتر ميگردد و با ضعيفتر شدن طبقه متوسط هنجارهاي اخلاقي و مذهبي دچار اختلال شده و ناامني را نيز بهدنبال خواهد داشت.
اين اقتصاددان نتيجه مي گيرد که نبايستي اينگونه تحولات اقتصادي را به سادگي تغيير يك رقم ساده به رقم ساده ديگر پنداشت و اگر دقت لازم صورت نپذيرد و در روشهاي دولت در بخش اقتصاد پايبندي و تعهد به اصول شناختهشده اقتصادي و نظرات كارشناسان و نخبگان وجود نداشته باشد همين ارقام ساده ميتواند مشكلات فراوان و بزرگ براي كشور ايجاد كند.
صادق زيبا کلام در پاسخ اين سئوال که چه معضلي از سال 86 به سال نو هم عبور خواهد کرد ناگزير به طنز متوسل شده و گفته: هرچه فکر کردم چيزي يا موضوعي به ذهنم نرسيد. مشکلات سال 86 همگي حل شده و يا دستکم شروع به حلشدنشان شده. تورم، گراني، مشکل مسکن، بنزين، ترافيک، آلودگي هوا، گير کردن پيشرفت مترو، پايين رفتن سطح منابع آبي کشور، پايين بودن بودجه بهداشت، دارو و درمان، بيکاري، گسترش شکاف طبقاتي، اعتياد، فساد، فرار سرمايهها به خارج از کشور، درجا زدن صادرات، مساله هستهاي، قاچاق و ... بنابراين چه سوژهاي را ميتوان پيدا کرد که در سال 1386 حل و فصل نشده باشد و سرريز شود به سال 1387؟ واقعا عقلم به جايي نميرسيد که دفعتا فوتبال همچون "فرشته نجات" به دادم رسيد.
خوشبختي رو به تنزل
روزنامه معتبر اينديپندنت ، چاپ لندن در گزارشي از تهران ، با پيوند دادن عيد نوروز با مسائل اقتصادي و ربط آن به انتخابات مجلس هشتم ، از وضعيت فعلي معيشتي مردم ايران چنين تصويري ارائه کرده:
خوشبختي ايرانيان رو به تنزل است. سياست هاي عاميانه رييس جمهور احمدي نژاد سه سال پس از انتخاب وي به رياست جمهوري به تورم فزاينده و بيكاري در سطح بالا منجر شده است كه اين امر به واكنش شديد انتخاباتي عليه طرفداران وي كمك كرد.
يك بازرگان اروپايي كه در بخش آي تي ايران كار مي كند به نوشته اين روزنامه انگشت خود را روي مشكل ديگري مي گذارد كه براي جمهوري اسلامي در آينده ، درد سر ساز خواهد بود. به گفته او مسئله در مورد ارسال تجهيزات نيست ، بلكه در مورد قدرت مغزي است ايران براي جبران از دست رفتن ايرانيان تحصيلكرده به كمك خارجي نياز دارد. طبق ارقام صندوق بين المللي پول، ايران يکي از بالاترين نرخ هاي فرار مغزها را در جهان دارد.
