سوخت تنور انتخاباتي اقتدارگرايان نمي شويم
گفت و گو با محسن آرمين - یکشنبه 21 بهمن 1386 [2008.02.10]

حسين محمدي
با محسن آرمين در مورد انتخابات، رد صلاحيت ها و موضع سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي گفت و گو کرده ايم. آرمين به صراحت مي گويد: "اگر حداقل شرايط رقابتي وجود داشت ما قطعا در انتخابات شرکت مي کنيم در غير اين صورت از حضور در انتخابات معذور خواهيم بود. " متن اين مصاحبه در پي مي آيد.
آقاي آرمين، بعد از هيات هاي اجرايي، هيات هاي نظارت هم دست به ردصلاحيت گسترده کانديداها زدند. وضع کنوني اصلاح طلبان و کانديداهاي آن ها را چگونه ارزيابي مي کنيد؟
به نظر مي رسد در اين مرحله، باز هم قانون، مستند آقايان نبوده است. بحث بر سر اين بوده است که در يک حوزه ي انتخابيه حضور چه کساني مي تواند مانع انتخاب کانديداي مطلوب و مورد نظر باشد يا در چه حوزه هايي وجود چند کانديداي رقيب مي تواند باعث شکسته شدن آراي رقيب و پيروزي نماينده مورد نظر بشود. در واقع به نظر مي رسد اين موارد تا حدود زيادي ملاک و مبنا براي رد صلاحيت کانديداها بوده است؛ بخصوص در حوزه هاي کوچک.
<strong>در حوزه هاي بزرگ تر و به يک معنا سياسي تر چه؟</strong>
در حوزه هاي بزگ مثل تهران فرق مي کند. آنجا بحث فراتر از اين است. چون تعداد کانديداها متعدد و متنوع است و خيلي نمي شود اين ملاک را لحاظ کرد. در اين مرحله هم ما فکر مي کنيم بايد به انتظار رسيدگي به اعتراض ها بمانيم و ببينيم در اين مرحله چه اتفاقاتي مي افتد. هر چند شواهد نشان مي دهد که چندان نمي شود اميدوار بود و به نظر مي رسد بخش هايي درحاکميت عزم خودشان را براي تشکيل يک مجلس کاملا در اختيار جزم کرده اند. اما به هرحال براي اينکه هيچگونه بهانه و توجيه سياسي و تبليغاتي وجود نداشته باشد، بايد اين مرحله را هم در انتظار رسيدگي به اعتراضات بگذرانيم و ببينيم چه اتفاقاتي مي افتد.
<strong>خب با شرايط فعلي ملاک شما براي تصميم گيري چه خواهد بود؟</strong>
فکر مي کنم دو ملاک، محور تصميم گيري ما و به طور کلي اصلاح طلبان خواهد بود: يکي اينکه اصلاح طلبان بتوانند ليستي انتخاباتي تهيه کنند که ديدگاههاي آنها را نمايندگي کند. ليستي که از ظرفيت و پتانسيل رقابت برخوردار باشد. دوم وضعيت حوزه هاي انتخابيه سياسي و مهم کشور است که عمدتا کلان شهرها و مراکز استان ها هستند. يعني به طور خلاصه اگر وضعيت بررسي صلاحيت ها به گونه اي باشد که در حوزه هاي انتخابي مهم، به لحاظ سياسي، و کلان شهرها اصلاح طلبان نتوانند فهرستي انتخاباتي که اولا ظرفيت رقابت داشته باشد و ثانيا ديدگاههاي آنها را نمايندگي کند طبعا هيچ توجيهي براي شرکت در انتخابات نخواهند داشت.
<strong>و اگراين شرايط مهيا نشد؟</strong>
قرار نيست اصلاح طلبان در يک انتخابات فرمايشي و با يک نتايج کاملا مهندسي شده و از پيش تعيين شده شرکت کنند و قرار نيست اصلاح طلبان نقش سوخت را براي تنور انتخاباتي اقتدار گرايان ايفا کنند. اگر حداقل شرايط رقابتي وجود داشت ما قطعا در انتخابات شرکت مي کنيم در غير اين صورت از حضور در انتخابات معذور خواهيم بود.
آقاي آرمين، شما و سازمان متبوعتان درانتخابات مجلس هفتم نيز بحث هاي مشابهي را مطرح کرديد، اما باز اتفاق مورد نظر شما به وقوع نپيوست. فکر مي کنيد تحريم کارساز خواهد بود؟</strong>
به حوزه ي سياست نبايد نگاهي ايستا داشت و مسايل را به صورت سياه و سفيد نگاه کرد. توجه کنيد که از چهار سال پيش که تصميم گرفته شد يک حاکميت يکدست و يک مجلس آرام و مطيع و همراه و همسو تشکيل شود تا امروز، کشور متحمل چه خسارتي شده است و ما از چه نقطه و شرايطي به چه نقطه و شرايطي رسيده ايم. چه در حوزه ي اقتصاد چه در حوزه ي سياست خارجي و چه در امور فرهنگي. به نظر من اين شيوه ي اداره ي کشور راه به جايي نخواهد برد و دير يا زود کشور را با بحران هايي مواجه خواهد کرد که امکان ادامه ي چنين تصميمات و چنين رويکرد و روش هايي را کاملا منتفي ميکند.
چندي پيش سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي نامه اي به رهبر جمهوري اسلامي نوشت. قصد کلي شما از نوشتن چنين نامه اي چه بود؟ آيا به دنبال تاثيرگذاري بر تصميم گيري هاي مجريان و ناظران انتخابات بوديد؟</strong>
قصد ما از نوشتن آن نامه به طور مشخص اين نبود که حتما تاثيري در برخورد مجريان و مراجع نظارتي انتخابات بگذاريم بلکه بنا به يک وظيفه ي سياسي، و البته ديني، خودمان را ملزم مي دانستيم تا فکر کنيم اين کارها به نفع کشور نيست و در واقع به شکاف دولت ـ ملت دامن مي زند. ما قصد داشتيم روش هايي را که دير يا زود کشور را با بن بست مواجه مي کند با مسوولان کشور و طبعا مقام رهبري از باب نصيحت لائمه المسلمين يا از باب نقد و به تعبير امروز نقد و انتقاد در حوزه ي سياسي و اداره ي کشور، مطرح کنيم. ما فکرمي کنيم اين روشها، روش هايي کاملا يک جانبه در اداره ي کشور هستند و نتيجه ي مطلوبي نخواهند داشت و حاکميت و بخش هاي وابسته به آن بايد به عهد و قراري که با ملت دارند ـ بر اساس ضوابطي که خودشان واضع آن هستند ـ کاملا مقيد باشند. اين قابل قبول نيست که مقام رهبري بر پرهيز از بداخلاقي در انتخابات تاکيد کند و نهادهايي که زير نظر ايشان و نمايندگان شان اداره مي شوند، برخلاف اين موضع و به نحو ديگري عمل کنند و در اتخاذ چنين شيوه اي نه تنها هيچ مانعي نبينند بلکه راه را کاملا هموار ببينند. ما فکر کرديم بايد اين موارد را بگوييم. ضمن اينکه اين اولين نامه سازمان نبوده و در سال هاي قبل هم ما نامه هاي متعددي براي رهبري و مقامات کشوري نوشته ايم. البته در اين دوره ما براي مقامات کشور ـ رييس جمهور ـ نامه ننوشتيم، چون احساس نمي کنيم اين آقايان خيلي منشا اثر باشند. بنابراين اساس اين نامه هم در مجموع ادامه همان شيوه گذشته سازمان بوده است.
شما در يکي از کنگره هاي سازمان مجاهدين انقلاب اسلامي اعلام کرديد قصد گفت و گوي انتقادي با رهبري را داريد. آيا اين نامه در همين چهارچوب قابل تحليل است؟
در چهارچوب همان خط مشي است که در کنگره گذشته سازمان به تصويب رسيد، اما اولين اقدام در اين زمينه نيست. اين خط مشي تنها منحصر به ارسال نامه نيست، مواضعي که سازمان اتخاذ کرده در اطلاعيه ها و بيانيه هاي سازمان، کاملا در آن برجسته است و همين طور در نشريه داخلي.
آقاي آرمين، اگر وضع فعلي ادامه داشته باشد، موضع سازمان در مقابل انتخابات چه خواهد بود؟
اگر امکان ارائه فهرست انتخاباتي با حداقل قابليت رقابتي در حوزه هاي مهم کشور وجود نداشته باشد، قطعا سازمان در انتخابات شرکت نمي کند.
مرز حداقل کجاست؟ مثلا اگر در تهران قادر باشيد ليستي 10 نفره بدهيد، شرکت مي کنيد؟
خير.
