بوش: عليه ايران متحد شويم
نگاه واشنگتن پست به مشاجرات لفظی جديد ايران و آمريکا - سه شنبه 25 دی 1386 [2008.01.15]

ميکاييل آبرامويچ
ابوظبی- جرج بوش ايران را متهم کرد که برای صلح لبنان مانع تراشی می کند، از تروريست ها حمايت مالی می کند، همسايگانش را تحت فشار قرار می دهد و از صریح بودن درباره برنامه و اميال هسته ای خود طفره می رود.
بوش در اين سخنرانی که از سوی کاخ سفيد به عنوان مهمترين قسمت از سفر هشت روزه او به خاورميانه نام برده شده، از ساير کشورها خواست برای "مقابله با خطر ايران قبل از اينکه خيلی دير شود" به ايالات متحده کمک کنند.
بوش به دنبال ارسال پيام مستقيمی به مردم ايران بود و گفت: " اين حق شماست که تحت حکومتی زندگی کنيد که به خواست های شما گوش کند، به توانايی های شما احترام بگذارد و به شما اجازه بدهد زندگی بهتری را برای خانواده تان فراهم کنيد. متاسفانه دولت شما، فرصت های شما را ناديده می گيرد و صلح و ثبات کشورهای همسايه تان را تهديد می کند. بنابراين ما از رژيم ايران می خواهيم به خواست شما احترام بگذارد و در برابر شما پاسخگو باشد."
در همين حال، مقامات ايرانی متعهد شده اند به تمامی پرسش ها و ابهامات باقيمانده از فعاليت های هسته ای گذشته خود ظرف چهار هفته پاسخ بگويند. اين چهارچوب زمانی از سوی سخنگوی محمد البرادعی، رييس آژانس بين المللی هسته ای، اعلام شد. البرادعی به تازگی سفر دو روزه ای را به ايران و ملاقات با مقامات ايرانی از جمله آيت الله خامنه ای، رهبر عالی ايران، انجام داده است.
گوردون جاندرو، سخنگوی کاخ سفيد، گفت اين اقدام ايرانی ها کافی نيست. او گفت: "پاسخگويی به سوالات موجود راجع به برنامه های هسته ای گذشته شان برداشتن يک قدم است، اما همچنان لازم است آنها غنی سازی اورانيوم و فعاليت های مربوطه را متوقف کنند. به عبارت ديگر، اين جايگزينی برای عمل به قطعنامه های سازمان ملل نمی باشد."
بوش به دنبال ملحق کردن کشورهای عرب به تلاش های آمريکا در جهت اعمال فشار بر ايران است، اما به نظر می رسد خيلی ها به خاطر گزارش جديد امنيتی ايالات متحده آمادگی لازم را برای اين کار ندارند.
بوش روز دوشنبه راهی رياض در عربستان سعودی می شود که از سوی بسياری کارشناسان داخلی و خارجی، به عنوان نقطه محوری تلاش ها در راستای ائتلاف ضد ايرانی ارزيابی می شود. يکی از مقامات ارشد دولتی گفت کاخ سفيد برای نشان دادن تعهد ايالات متحده به عربستان، تصميم دارد کنگره را در جريان فروش يک محموله نظامی جايگزين به عربستان صعودی بگذارد. انتظار می رود اين بسته پيشنهادی، 20 ميليلرد دلار ارزش داشته باشد.
بوش به "عواقب جدی" حادثه اخير که از سوی پنتاگون عمل تحريک آميز قايق های سپاه پاسداران عليه کشتی های جنگی آمريکا در تنگه هرمز عنوان شده، نيز به ايران هشدار داد. ايران روايت آمريکايی ها را از آنچه در هرمز گذشته قبول ندارد.
جزيياتی که به تازگی منتشر شده سوالاتی را درباره اتهامات اوليه به دنبال داشته است. از جمله اينکه پيام راديويی تهديد آميز منشرشده از سوی پنتاگون ممکن است از جايی غير از ايران فرستاده شده باشد.
به گزارش اسوشيتد پرس فرمانده ناوهای ايالات متحده روز يکشنبه اعلام کرد اين پيام جدی گرفته شد زيرا از طرف قايق های ايرانی فرستاده شده است.
آدميرال جفری جيمز از کشتی ناوشکن يو اس اس هوپر گفت: "اين ها يک عده آدم معمولی نبودند. در تمام مدت ما مطابق برنامه های از پيش تعيين شده سعی می کرديم به آنها هشدار بدهيم، قبل از اينکه دست به هيچ اقدامی بزنيم. برای همه خيلی خوب تمام شد که قبل از اينکه لازم باشد ما دست به شليک بزنيم، آنها آنجا را ترک کردند."
جيمز و کاپيتان ديويد آلدر از کشتی يو اس اس پورت رويال روز يکشنبه با خبرنگاران در مرکز فزماندهی ناوگان پنجم در بحرين صحبت کردند. هيچکدام نگفتند نيروی دريايی چقدر تا زمان شليک به ايرانی ها نزديک بوده است.
بوش قبل از ترک بحرين به سوی ابوظبی، از سرفرماندهی ايالات متحده در آن کشور ديدار کرد. او در مورد حادثه هرمز با ادميرال کوين کاسگريف، فرمانده ناوگان پنجم، گفتگو کرد. به گفته يکی از مقامات همراه، کاسگريف از نحوه رفتار شناورهای ايرانی و چکونگی وقوع تهديدات توضيح داد. او به رييس جمهور آمريکا يادآوری کرد که چگونه در گذشته نيروی دريايی به خاطر حمله شناورهای کوچک پر از مواد منفجره، متحمل خسارت های جانی شده است.
ايران قوياً اتهامات ايالات متحده را رد کرده است. به گزارش اسوشيتد پرس محمد علی حسينی، سخنگوی وزارت خارجه ايران، گفته است: "ما مشغول گشت زنی بوديم و خيلی آرام توضيح داديم اين يک اقدام هميشگی است، اما آنها سعی کردند ... اين مساله را همزمان با سفر بوش به منطقه بزرگ جلوه دهند تا صورت بدی از ايران به نمايش بگذارند."
منبع: واشنگتن پست – 14 ژانويه
