بگوييد عملکرد سپاه خودسرانه بوده
خواست آمريکايي ها در مورد ماجراي تنگه هرمز: - پنجشنبه 20 دی 1386 [2008.01.10]
شيرين کريمي
در حاليکه مسئولين سپاه و وزارت خارجه جمهوري اسلامي ايران، ماجراي برخورد قايق هاي نيروي دريايي سپاه و ناوهاي آمريکايي را مسئله اي "عادي" تلقي کرده اند، سخنگوي کاخ سفيدبه ايران هشدار داد که "اگر بار ديگر دست به اقدام تحريک آميزي عليه ناوهاي آمريکايي در خليج فارس بزند، بايد پيامدهاي آن را هم متحمل شود". آمريکايي ها همچنين از مسئولين جمهوري اسلامي خواسته اند تصريح کنند که "رفتار قايقهاي نيروي دريايي سپاه خودسرانه بوده و بر اساس دستور آنها انجام نگرفته است."[رابرت گيتس، وزير دفاع آمريکا]
اين سخنان در شرايطي مطرح شد که جرج بوش، رئيس جمهور آمريکا نيز که ديروز پا به خاک اسراييل گذاشت، هدف اصلي از سفر به خاورميانه ايش را "مقابله با نفوذ ايران در منطقه"اعلام کرده است.
روز يکشنبه انتشار خبر پيشروي قايق هاي تندروي سپاه پاسداران تا فاصله 200 متري سه ناو آمريکايي در تنگه هرمز، براي دقايقي چند، نفس را در بسياري از سينه ها حبس کرد. رسانه هاي تصويري آمريکا با همان "ميزانسن" آغاز جنگ عراق، به کرات گزارش دادند که: "پنج قايق تندروي نيروي دريايي سپاه پاسداران ايران تا فاصله دويست متري سه ناو آمريکايي در تنگه هرمز پيش رفته و تهديد کرده اند که اين ناوها را منفجر خواهند کرد."
خبري که سخنگوي وزارت امور خارجه ايران آن را يک "مسئله عادي" خواند كه "هر از گاهي براي طرفين اتفاق ميافتد و بعداز شناسايي دوطرف قضيه حل و فصل مي شود". خبرگزاري فارس، وابسته به نيروهاي امنيتي ـ نظامي نيز گزارش داد که "مسئولان سپاه پاسداران به شبکه عربي زبان العالم گفته اند که نيروي دريايي سپاه به هيچ كشتي جنگي آمريكايي در تنگه هرمز حمله و تعرض نكرده است."
روز دوشنبه به همين تکذيب ها گذشت: "قايق هاي نيروي دريايي سپاه صرفاً در حال گشت شناسايي روزمره بوده اند و هيچ اقدام تهديدآميزي عليه ناوهاي آمريکايي انجام نداده اند".
اما براي آمريکايي ها، سه شنبه روز ديگري بود. آنها که پيش از اين برخورد مزبور را "خطرناک" توصيف کرده بودند، در اين روز با انتشار تصاوير و صداهايي از اين رخداد ـ که از روي يکي از ناوهاي آمريکايي گرفته شده ـ به اين حادثه ابعادي تازه بخشيدند و از مسئولين ايراني خواستند تا تصريح کنند که "رفتار قايقهاي نيروي دريايي سپاه خودسرانه بوده و بر اساس دستور آنها انجام نگرفته است."[ رابرت گيتس، وزير دفاع آمريکا]
خواست آقاي گيتس که مي انديشد اين حادثه "يادآور اين موضوع است که وضعيت در خليج [فارس] چقدر خطرناک است و زماني که ايرانيها اينگونه پرخاشگرانه عمل مي کنند شرايطي ايجاد مي کنند که مي تواند خيلي خطرناک باشد" پس از آن مطرح شد که تصاوير اين برخورد به کرات از رسانه هاي ديداري و اينترنتي پخش شد. در اين تصاوير "چند قايق کوچک با سرعت زياد درحال نزديک شدن به کشتي ها ديده مي شوند. مسئول بي سيم کشتي آمريکايي مکرراً به قايق هاي تندرو ايران هشدار مي دهد خود را معرفي کنند و از آنجا دور شوند.بعد از آن صداي مسئول بي سيم قايق نظامي ايران شنيده مي شود که مي گويد «داريم به سراغتان مي آييم» و بعد کلمه «انفجار» به گوش مي رسد".
بر اساس ادعاي وزارت دفاع آمريکا اين قايق ها "تنها زماني دور شدند که ناوهاي ارتش اين کشور آماده شليک" شدند.
اما اين فيلم ويدئويي که زمان آن چهار دقيقه و ۲۰ ثانيه است، توسط مسئولين سياسي و نظامي ايران، "ساختگي" معرفي شده است. در همين ارتباط يک يك فرمانده ارشد نيروي دريايي سپاه، که نامش فاش نشده است، به خبرگزاري فارس گفت: "تصاويري که وزارت دفاع آمريکا درباره موضوع کشتي هاي جنگي آمريکا پخش کرده، آرشيوي و صداها نيز ساختگي است."
اوهمچنين گزارش رسانه هاي غربي درباره تهديد ناوهاي آمريکايي در تنگه هرمز را "اجراي پروژه ايران هراسي" خواند و اظهار داشت: "در آستانه سفر از پيش شکست خورده بوش، فيلم و تصاوير منتشر شده پنتاگون در مورد وقايع اخير تنگه هرمز به صورت ناشيانه اي جعل و ساخته شده، به گونه اي که هيچگونه تطابقي بين تصوير و صدا در اين فيلم وجود ندارد و ساختگي بودن آن کاملا مشخص است."
به نوشته فارس و به گفته اين "مقام مطلع" شناورهاي نيروي دريايي سپاه "كنترل ورود و خروج شناورهاي بيگانه را برعهده داشته و روز يكشنبه نيز طبق روال روزانه در تنگه هرمز مشغول گشت زني عادي و كنترل شناورهاي ورودي و خروجي به خليج فارس بودند كه سه فروند ناو آمريكا در حال ورود به آبهاي منطقه از سوي اين شناورها مشاهده شدند كه مطابق معمول مورد شناسايي و سئوال قرار گرفتند.... ناوهاي آمريكايي نيز طبق روال گذشته ضمن معرفي خود شماره بدنه ناوها را اعلام كردند و بدون هيچ گونه روال غيرعادي به مسير خود ادامه دادند". و اتفاق روي داده "ربطي به تصاوير منتشر شده ندارد."
همزمان مصطفي محمد نجار، وزير دفاع جمهوري اسلامي هم با استفاده از همين کلمات و با لحني مشابه اظهار داشت: "اين عمليات براي شناسايي شناورهاي عبوري از اين تنگه بود و طبق روال عادي انجام شده است. گزارش هاي رسانه ها در اين مورد، تبليغات براي پيگيري «پروژه ايران هراسي» است".
وي نيز سفر جرج بوش به خاورميانه را "در جهت پيگيري همين پروژه" توصيف کرد.آقاي حداد عادل، رئيس مجلس هفتم اسلامي هم اظهارات مقامات آمريکايي و پخش ويديوها را بخشي از "تبليغات ضدايراني" آمريکا و در راستاي دشمني ها با ايران ارزيابي کرد.
کدام پروژه؟
همزمان با سخنان مقامات مسئول ايراني، هواپيماي جرج بوش، رئيس جمهور آمريکا به اسراييل رسيد. او با استقبال رسمي شيمون پرز، رئيس جمهور، ايهود اولمرت، نخست وزير، و اعضاي هيات دولت اسرائيل، وارد فرودگاه تل آويو شد وهنوز جملات تعارف آميز رد و بدل نشده، از رئيس جمهور اسراييل شنيد که بايد "به « ديوانگي» ايران و گروه هاي تندرو حزب الله و حماس، که با ايران روابط نزديکي دارند، خاتمه دهد."
آقاي شيمون پرزآنگاه بعد از دادن هشداري به ايران مبني بر اينکه "عزم اسرائيل براي دفاع از خود را دست کم نگيرد" تريبون را به ايهود اولمرت سپرد تا از "روابط تزلزل ناپذير آمريکا و اسرائيل و دوستي عميق خود با آقاي بوش" سخن بگويد.
در راستاي نشان دادن همين گرمي روابط بود که جرج بوش هم در اولين نشست خبري خود در تل آويو "به ايران هشدار داد که اگر به ناوهاي آمريکايي حمله کند، با پيامدهاي جدي مواجه خواهد شد".
هشداري که پيش از او از زبان استيون هادلي، سخنگوي کاخ سفيد مطرح شده بود؛ همان طور که از سوي خانم کوندوليزا رايس و برنارکوشنر، وزير خارجه فرانسه: "من اين رفتار ايران را رفتاري بسيار خطرناک توصيف مي کنم و از آنها مي خواهم که مراقب باشند."
اما اين هشدارها اينک با سخنان گيتس، وارد مرحله تازه اي شده است. او از مسئولين جمهوري اسلامي مي خواهد که "نشان دهند رفتار اين قايق ها طبق دستور مقامات نبوده است" زيرا: "من اين عمل ايراني ها را کاملا مايه تشويش و موضوع نگراني جدي مي دانم. اين يک ناحيه ناپايدار است و خطر اينکه يک حادثه از کنترل خارج شود واقعي است... من فکر مي کنم اين به ما يادآوري مي کند که دولتي با رفتار غيرقابل پيش بيني در تهران هست و خوب خواهد بود که دولت ايران بگويد اين عمل به دستور آن نبوده و ديگر تکرار نخواهد شد."
عملي که پيش از اين کوين کاسگريف، فرمانده ناوگان پنجم آمريکا در مورد آن چنين نتيجه گيري کرده بود: "تحريک آميز."
حال در شرايطي که آقاي گيتس مسئولين رسمي ايران را خطاب قرار داده، آقاي بوش پس از گفتگو با رهبران اسرائيل، عازم ديدار با رهبران کشورهاي عرب منطقه و همسايگان ايران است: کويت، بحرين، امارات عربي متحده، عربستان سعودي و مصر. همسايگاني که قاعدتا بايد براساس "پروژه ايران هراسي" به آنان اطمينان داده شود که "ايالات متحده به همکاري و حمايت از«دوستان اين کشور» متعهد است."
کساني که قرار است براي آنان روشن شود: "پيام گزارش برآورد اطلاعات ملي اين است که ايران همچنان خطرناک است."[جرج بوش]
